Gettys completes Westin Abu Dhabi design

The newly built Westin Abu Dhabi was designed by specialist hospitality design firm Gettys. The property is located within the Abu Dhabi Golf Club. Meg Prendergast was the project’s principal-in-charge from Gettys’ Chicago office.

The exterior of the building is clad with chiseled limestone that wraps around the façade. Gettys created a lobby where stone is complimented by bronze and metal screen partitions. Angled ceiling design are also featured, and the lobby and grand staircase were designed to feel like a continuation of the outdoors. Gettys kept the lobby décor to a minimum, focusing on a simple palette. From the top of the grand staircase guests can look through 45-foot tall floor-to-ceiling windows out to the golf course.

Gettys combined different materials and lighting that referred to the history of the region. The back wall of the front and concierge desks features translucent slices of petrified wood suspended behind the embossed bronze desks. The circular striations of the wood fossils add an additional layer of texture and color.

The guestrooms feature high ceilings and wall-to-wall, floor-to-ceiling windows looking out to the golf course. The palette combined caramel, honey, cream and walnut, with sea blue and sunset orange accents. Guest baths feature tile surrounds made from a natural horn mosaic. The artisanal tiles pick up on local colors of medjool date, raffia and coconut, complimented by a vanity washstand with a hand hammered nickel finish.

Gettys worked with TDIC and Westin to develop the concept and function of the all-day-dining restaurant, which has roots for its design based on the open air dining that might be found in a town square. Another offering is Café on the lobby floor. Also available is the Moroccan restaurant designed to refer to an old Moroccan home, with Gettys working with the owner to capture Berber styled detailing.

The property has 20,000 square feet of function space. Pre-function floors and ceilings were accented in stone and rusticated wood, and the design team developed a softly curved pre-function feature wall that gives the interior of the grand ballroom its distinctive shape. Gettys designed the ballroom’s main entry doors in a hand-carved wood design, again referencing the local architecture. Ballroom walls are with wood millwork, upholstered in faux silk and accented with layered mother-of-pearl. They are of muted colors.

Suggested Articles

The 1.25-million-square-foot property, slated to open in December 2020, will include 777 guestrooms and an outdoor pool amphitheater.

The 60-room resort in Breckenridge, Colo., is the first of several planned Gravity Haus properties.

Following its purchase of Seiler & Partenaires Holding SA, Aevis Victoria has bought eight Swiss hotels, including the InterContinental in Davos.