JOI-Design renovates nostalgiac public areas of Steigenberger Grandhotel Belvédère

JOI-Design renovated the public areas of the Steigenberger Grandhotel Belvédère, one of Switzerland's “Grand Hotels.”

Originally built in 1875 in a Belle Époque style, the Steigenberger Grandhotel Belvédère is located in Davos, a municipality in the Swiss Alps. Along with regional references, the design was also inspired by nostalgic notions of exclusive Grand Hotels. Details, such as the dark, fishbone-patterned veneer in the joinery of the front desk, suggest the craftsmanship of past eras.

Flowing from one to another, the lounge, café, and bar areas were envisioned as a sanctuary underlined by a subtle palette and intimate nooks with comfortable furnishings throughout. The designers took their cues from the earthy tones and landscape of the mountain ranges. In the lounge, the interiors emphasize original features while instilling a renewed and contemporary feel. Here, as well as in the café, original moldings on the ceilings and walls were retained and refreshed with a white finish that highlights their ornate detailing.

Virtual Event

Hotel Optimization Part 3 | January 27, 2021

With 2020 behind us and widespread vaccine distribution on the horizon, the second half of the new year is looking up, but for Q1 (and most likely well into Q2) we’re very much still in the thick of what has undeniably been the lowest point of the pandemic. What can you be doing now to power through and set yourself up for a prosperous 2021 and beyond? Join us at Part 3 of Hotel Optimization – A Virtual Event on January 27 from 10am – 1:05pm ET for expert panels focused on getting you back to profitability.


Bespoke carpeting designed with scrolled motifs on a strié background recalls the hues of the Alpine soil.  This is offset by a lighter-toned ellipse which sweeps throughout the space to draw attention to the piano in its center, used to entertain guests each evening. Inset within the unembellished “divider” walls, espresso toned bookshelves made from local pine form a clean simplicity that balances the intricacy of the ceiling and floors. Newspapers hung on pegs to recall the traditional Viennese coffee houses and create an impression of a library. Above the piano, a moss-green chandelier made from hand-blown Murano glass punctuates the space.  

The café, with its tailored herringbone and leather upholstery dining chairs and richly toned tables, is an informal space to enjoy meals. Floor-to-ceiling glass screens digitally imprinted with a filigree pattern provide a degree of separation while maintaining a clear connection to the adjacent lounge. Again, green chandeliers add joie de vivre to the scene.

Located between the lounge and café, the bar has colorful, ambient lighting that sets the mood as day unfolds into evening. Barstools line up around an illuminated counter.