WOHA Architects designs The Cliff at Alila Villas Uluwatu

Alila Hotels and Resorts opened The Cliff at Alila Villas Uluwatu. Located at Jl Belimbing Sari, Banjar Tambiyak, Desa Pecatu in Bali, Indonesia, the property’s new addition was designed by WOHA Architects.

Alila Villas Uluwatu was inspired by the Bukit Peninsula’s rocky savannah landscape. In keeping with the original design concept, WOHA brings an urban chic to The Cliff in a signature pattern of concrete slabs and gaps that corresponds to the wood-slatted pavilions of Alila Villas Uluwatu. 

Alila Villas Uluwatu has 65 pool villas. Interiors blend contemporary style with accents of Bali. Merging with the surrounding landscape, these villas by Alila incorporate an open-plan design that allows the sea breeze to flow in freely, while from the bed to the bathtub, every view is open to the outdoors. An indoor and outdoor rain shower and jet shower, Ploh bed linens, Alila’s bath amenities and Alila Hospitalities (complimentary Wi-Fi Internet access and yoga classes based on a daily schedule) are some of the offerings at the Bali resort villas in Uluwatu. There is also a private pool and cabana looking out towards the Indian Ocean.

FREE HOTEL MANAGEMENT NEWSLETTER

Like this story? Subscribe to Hotel Design!

Hospitality professionals turn to Hotel Design as their go-to news source for the latest products, projects, and trends for hotel interior designers and architects. Sign up today to get news and updates delivered to your inbox and read on the go.

For dining, the property has the fine-dining and traditional warung-style restaurants, the clifftop pool, and bar.

Other amenities include: Spa at Alila, gym and wellness center, cliff-edge 50-meter pool, library, 24-hour clinic and complimentary Wi-Fi Internet access throughout the resort.

Positioned on its own secluded site within the resort grounds, The Cliff has a collection of one- and two-bedroom suites complete with reception, concierge, lifestyle restaurants, wedding courtyard, infinity lagoon pool, and signature cliff bar.

Villa owners will have access to all the main resort facilities. WOHA brought a touch of urban chic to The Cliff, including concrete slabs and gaps that echo the main resort’s wood-slatted pavilions.

Suites are perched on the cliff edge over four levels. The One-bedroom Suite – measuring from 1,442 square feet to 1,636 square feet for the lower level; and 937 square feet for the upper level – is furnished with a foyer, bathroom, bedroom, balcony with daybeds, outdoor garden, reflection/plunge pool, courtyard and additional outdoor showers.

The Two-bedroom Suite – measuring 4,263 square feet for lower units; and 3,003 square feet for upper units – echoes the design of the one-bedroom suites, with a second bedroom and addition of an outdoor terrace.

Singapore-based WOHA is one of Asia’s biggest architectural firms, known for creating designs primarily in tropical environments. Its works span private houses, apartments, conservation projects, hospitality and commercial developments. WOHA has won various awards, including Winner of the 2010 Good Design Award presented by The Chicago Athenaeum for WOHA’s design of Alila Villas Uluwatu.

ALL PHOTOS FROM THE CLIFF AT ALILA VILLAS ULUWATU


 

Suggested Articles

During the first three weeks of June, new Tru by Hiltons opened in Pennsylvania, Texas, Oklahoma and Idaho.

The hotel is set in an original Art Nouveau building from the 19th century.

The combined company, which will retain the Caesars name, will comprise 60 properties and more than 50,000 guestrooms.