Blacksheep redesigns Quattropasi al Pescatore in Sardinia’s Hotel Cervo

London-based multidisciplinary F&B design studio Blacksheep redesigned Quattropasi al Pescatore (formerly Il Pescatore), a seafood restaurant in Porto Cervo on Sardinia’s Costa Smeralda. Part of the Sardinian Hotel Cervo, which flies the Sheraton flag, the restaurant is the first of five spaces to be redesigned by Blacksheep.

Built by the Prince Aga Khan in the 1960s, Hotel Cervo is designed in a distinctive organic architectural style for the region. The connection to nature is the essence of the site and played a central role in Blacksheep’s redesign of the space.

For Quattropasi al Pescatore, Blacksheep retained the character of the architecture and focused on enhancing the space with new design elements and the introduction of new furniture pieces.

FREE DAILY NEWSLETTER

Like this story? Subscribe to Operations!

Hospitality professionals turn to Operations as their go-to source for breaking news on guest rooms, food & beverage, hospitality trends, management, and more. Sign up today to get news and updates delivered to your inbox daily and read on the go.

The interior spaces use monolithic travertine blocks for the new bar, fish counter and host desk. Sculptural glass pendant lighting is juxtaposed with unfinished stonewalls and exposed roof beams, celebrating the natural elements and the original architecture.

Nature continues to be a theme through the dressing of the space with the use of terracotta tiles, rattan pendants and bespoke timber banquettes.

The dining area transitions to a drinks and dance floor, and a new feature bar was created with a travertine stone DJ booth. Travertine can be seen in numerous key design elements to reflect the rawness of the Sardinian landscape.

The exterior terrace of Quattropasi al Pescatore offers views of the Tyrrhenian Sea. To frame this view, Blacksheep introduced timber furniture, woven pendant lighting and sheer drapes. Externally, the front and rear gardens were replanted with local Sardinian herbs and the entrance signage redesigned based upon the original hand-drawn typeface and constructed using local timber.

Local materials and construction methods were referenced and utilized during the redesign of the spaces. This includes lime plasterwork wall, traditional Sardinian timber roofing, unfinished local stone corbelling and rustic terracotta floor tiles.

Blacksheep also designed a new wordmark and logo as part of a complete suite of brand collateral. The typography was based on the historic letterforms of the original craftsmen who constructed the building.

Photo credit: Kate Berry