Lynne Beyer helms spa remodel at Sanctuary on Camelback Mountain Resort & Spa

Lynne Beyer helms spa remodel at Sanctuary on Camelback Mountain Resort & Spa.
The spa introduced a new look throughout and a brand-new feature, the Women’s Quiet Room. Photo credit: Sanctuary on Camelback Mountain Resort & Spa

Sanctuary Spa at Sanctuary on Camelback Mountain Resort & Spa completed a top-to-bottom refurbishment and expansion that introduced a new look and a brand-new feature, the Women’s Quiet Room.

The spa has separate women’s and men’s spas, with a total of 12 indoor and outdoor treatment rooms and a private, stone-walled outdoor treatment room called Sanctum. Interior designer Lynne Beyer oversaw the redesign, while Mark Philp of Allen + Philps Architects was the project architect.

The women’s spa was expanded from 12,000 square feet to 13,200 square feet. New features include a Women’s Quiet Room and steam room that is twice the size of the original and capitalizes on natural light.

The Women’s Quiet Room is a windowless, cocoon-like room with sculpted ovals suspended from the 11-foot ceiling to hold eight-foot-long light fixture crafted of paper and wood by artist William Leslie and titled “Wave after Wave.” Off-white luminescent panels create privacy between the 12 chaise lounges, each of which is covered in neutral tone and complemented by a side table. Lights are all dimmable. The space also has a scallop-patterned carpet tile with a sculpted feel in a neutral color to evoke the color of wet sand.

The foyer now has a new color scheme of browns and natural tones. A plexiglass-backed screen was installed to enhance privacy. Storage was expanded with new oak cabinetry. A base cabinet topped with alpine granite serves as a reception desk. The foyer also has new carpet tile, new wallcovering and lighting.

Seating was increased in the women’s waiting area to accommodate up to 20 spa-goers. All furnishings were custom-designed to fit the space and to maximize flexibility. There is now a beverage station topped in alpine granite, two lattice screens from the original spa, and a long LED sconce.

The lounge has floor-to-ceiling stone dividers that allow the creation of smaller spaces. There are also blue seats up and round movable tables. At the far end of the lounge is a glass bi-fold door that opens to an outdoor water element.

The women’s locker also has new carpet tiles. Ottomans were re-covered in a blue and LED lighting was added above the original lockers. The previous cement-topped vanity was replaced with one of engineered quartz stone, and the existing mirror refurbished with new lighting on dimmers.

A fourth shower was added, and white-and-gray rectangular tiles now line the floor and shower walls. The wall opposite the shower bank has black-and-white marble tile. Leading into the lavatory, a recessed niche with a stone Buddha illuminated against dark tile creates a focal point. The lavatory sink has a new engineered quartz stone countertop, new lighting and faucets.

Lastly, the women’s Jacuzzi now has the same white-and-gray porcelain tile as the shower area. There is also a new, built-in corner seat.

The men’s spa keeps its original footprint with all new finishes and furnishings. The one architectural change to this side of the spa was to open up the vestibule leading to the foyer.

The men’s foyer has a desk topped in leather. To the right is a marble-top game table seating four in club chairs. There is a floor-to-ceiling window. On one wall, a backlit lattice screen adds visual interest. The wall covering, carpet tile and furnishings in this area are all new and feature a neutral palette.

The men’s lounge has a new color scheme of grays and tans, new furnishings, wall covering and artwork. The original layout was altered, moving the TV to the opposite wall and adding a cabinet that serves as a beverage station. There are also four leather upholstered chairs there, as well as black-and-white abstracts and architectural etchings.

In the locker area, a round mirror was added, as well as a new vanity of engineered quartz stone topped with a new mirror. Mosaic stone tile adorns the back wall of each shower while side walls are large-format rectangular tile.

A new tile surround continues the same large-format porcelain tile of the locker room wet area and complements the Jacuzzi’s underwater tile. There are also two cube-shaped benches there.

Lastly, the men’s waiting area now has three new chaises and four framed etchings illuminated for dramatic effect.